lördag 29 augusti 2015

Chokladkolapaj med lingon

Skogen bjuder på mycket lingon i år så jag passade på att göra en paj. Att bara äta lingon som de är är ingen hit tycker jag men de gjorde sig bra i denna söta paj. 


Ingredienser 12 bitar

Pajdeg: 
100 g smör
1/2 dl socker 
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl sirap
200 g mörk choklad (40%) 
1,5 dl lingon

Gör så här:

*Sätt ugnen på 200 grader.
*Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. 
*Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 
*Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8-10 min tills den har fått fin färg. 
*Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. *Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. 
*Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. 
*Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten. 

Servera med lättvispad grädde!


Recept från arla.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar